Tekenbeet

Slachtoffer met een tekenbeet

Als BHV’er maak je het nodige mee. Een slachtoffer met een tekenbeet bijvoorbeeld. In dit artikel lees je precies wat je moet doen bij een slachtoffer met een tekenbeet.

Wat is een teek?

Een teek lijkt op een kleine spin en is slechts 1 tot 3 millimeter groot. De levensstadia van de teek zijn ei, larve, nimf en volwassen teek. Een larve heeft zes poten. Vanaf levensstadia nimf heeft de teek acht poten. Nadat een teek zich heeft volgezogen met bloed van mens of dier, ziet de teek eruit als een grijze erwt.

Een teek leeft voornamelijk in hoog gras, struikgewas en bomen.

Waarom is een teek gevaarlijk?

Teken voeden zich met het bloed van mensen of dieren. Wat een teek gevaarlijk maakt, is dat het beestje drager kan zijn van de Borrelia-bacterie. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Ieder jaar worden er ongeveer een miljoen mensen gebeten door een teek. Hiervan krijgt gemiddeld 2% de ziekte van Lyme (zo’n 27.000 mensen per jaar). Van deze 27.000 mensen zijn er zo’n 2.000 die langdurig klachten houden.

Wat moet je doen bij een tekenbeet?

  • Haal de teek zo snel mogelijk met een pincet weg. Probeer het beest zo dicht mogelijk bij de kop te pakken en zonder fijnknijpen te verwijderen;
  • Ontsmet hierna de wond met alcohol;
  • Leg het slachtoffer uit dat hij/zij moet onthouden waar de beet zat, deze plek de komende periode dient te monitoren en bij klachten als een rode ring, vlek of griepverschijnselen de huisarts dient te bellen.
  • Slaag je er niet in de teek te verwijderen, neem dan contact op met de huisarts.
Tags: Bedrijfshulpverlening BHV Teek Tekenbeet Ziekte van Lyme

Over PulseBHV

Waar zijn we goed in?

PulseBHV geeft Bedrijfshulpverlening (BHV) en aanverwante cursussen in heel Nederland. Onze instructeurs trainen uw medewerkers in een dag op tot BHV'er, zodat uw onderneming aan BHV-regelgeving voldoet en uw BHV'ers in staat zijn om eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te blussen en een ontruiming te begeleiden.

20+
Jaren ervaring
15
Docenten
30+
Locaties