GRIP

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure

GRIP staat voor Gecoördineerde Regionale IncidentbestrijdingsProcedure. Grip is ontwikkeld om ordentelijke opschaling van hulpdienstverlening te organiseren.

GRIP kent verschillende opschalingsniveaus. Verergert een incident, dan neemt het GRIP-niveau toe. Per GRIP-niveau wordt een bijbehorende aantal personen gealarmeerd en ingeschakeld. We beginnen bij GRIP 1 en eindigen bij de ergste situatie bij GRIP 5. Bij de hulpdiensten is bekend welke opschaling bij welk GRIP-niveau hoort.

GRIP is geen wettelijke regeling. GRIP is wel opgenomen in de regionale crisisplannen van de veiligheidsregio’s.

Wat zijn de GRIP-opschalingsniveaus?

  • GRIP 1: Bronbestrijding
  • GRIP 2: Bronbestrijding -en effectgebied
  • GRIP 3: Bedreiging van welzijn van bevolking
  • GRIP 4: Gemeenteoverschrijdend incident
  • GRIP 5: Bovenregionaal incident

De kritische kijker ziet dat GRIP 1 t/m GRIP 4 toe kunnen zien op de regionale crisisplannen van de veiligheidsregio’s, maar dat GRIP 5 verder gaat (bovenregionaal). GRIP 5 is in 2013 geïntroduceerd en regelt de behandeling van bovenregionale incidenten.

Hoe vaak wordt GRIP gebruikt?

In Nederland wordt jaarlijks zo’n 400 keer naar een GRIP-niveau opgeschaald. In zo’n 75% van de gevallen is GRIP-1 afdoende.

Waarom GRIP?

Grip is ontwikkeld om ordentelijke opschaling van hulpdienstverlening te organiseren. De helderheid wat er bij welk GRIP-niveau dient te gebeuren, zorgt voor een toenemende populariteit van GRIP. Rollen, taken en verantwoordelijkheden zijn inmiddels verankerd. Dit is de toegevoegde waarde van GRIP.

Tags: Alarmering GRIP Hulpdienst Incident Ramp Veiligheidsregio

Over PulseBHV

Waar zijn we goed in?

PulseBHV geeft Bedrijfshulpverlening (BHV) en aanverwante cursussen in heel Nederland. Onze instructeurs trainen uw medewerkers in een dag op tot BHV'er, zodat uw onderneming aan BHV-regelgeving voldoet en uw BHV'ers in staat zijn om eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te blussen en een ontruiming te begeleiden.

20+
Jaren ervaring
15
Docenten
30+
Locaties