Wat te doen bij een slachtoffer met een epileptische aanval?

Behandelen van een slachtoffer dat een epileptische aanval heeft

Bij een epileptische aanval is het meest voorkomende symptoom een op de grond vallend slachtoffer dat hevig met heel het lichaam gaat schudden en beven. Een angstaanjagend gezicht. Begrijpelijk dat je wenst te weten wat je bij een slachtoffer dat een epileptische aanval heeft moet doen! Dit artikel behandelt wat er gebeurt bij een epileptische aanval en wat je moet doen bij een slachtoffer dat een epileptische aanval heeft.

Wat gebeurt er bij een epileptische aanval?

Bij een epileptische aanval ontstaat een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. De linker- en rechterhersenhelft kunnen tijdelijk niet goed met elkaar communiceren; er ontstaat kortsluiting. Veelal herstelt de kortsluiting zich na enkele minuten.

Wat zijn de symptomen?

Het meest voorkomende symptoom is een op de grond vallend slachtoffer dat buiten bewustzijn is en hevig met heel het lichaam gaat schudden en beven. Toch komt een epileptische aanval ook in mindere vormen voor. Denk aan een slachtoffer dat bij bewustzijn blijft en niet schokt of beeft, maar wel plots vreemde bewegingen maakt.

Wat doe je als een slachtoffer een epileptische aanval heeft?

  • Eerste hulp verlenen is meestal niet nodig.
  • Kijk op je horloge en onthoud het begintijdstip van de epileptische aanval.
  • Voorkom dat het slachtoffer zich bezeert. De epileptische aanval zelf kan je niet stoppen. Bescherm het hoofd, maak de omgeving vrij en zorg dat armen en benen geen harde objecten raken.
  • Indien het slachtoffer een bril draagt, neem je deze af.
  • Bel 112 wanneer het slachtoffer langer dan vijf minuten in de aanval blijft of wanneer aanvallen zich telkens opvolgen. Komt het slachtoffer weer bij en gaat het weer goed, dan kan wederom 112 gebeld worden om de ambulance af te zeggen.
  • Je legt het slachtoffer in de zijligging, controleert of het slachtoffer gewond is geraakt en blijft erbij tot het slachtoffer weer ontspannen is.

Wat moet je NIET doen als een slachtoffer een epileptische aanval heeft?

  • Bij een epileptische aanval kan het slachtoffer te maken krijgen met een kaakklem. De kaken worden dan tegen elkaar aangedrukt. Stop niets in de mond van het slachtoffer en geef geen water.
  • Het hoofd bescherm je. Lichaamsbewegingen houd je niet tegen.
  • Vervoer / verplaats het slachtoffer tijdens een aanval niet.
Tags: Bedrijfshulpverlening BHV Epilepsie Epileptische aanval

Over PulseBHV

Waar zijn we goed in?

PulseBHV geeft Bedrijfshulpverlening (BHV) en aanverwante cursussen in heel Nederland. Onze instructeurs trainen uw medewerkers in een dag op tot BHV'er, zodat uw onderneming aan BHV-regelgeving voldoet en uw BHV'ers in staat zijn om eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te blussen en een ontruiming te begeleiden.

20+
Jaren ervaring
15
Docenten
30+
Locaties