Blussen van een frituurbrand

Brandklasse F - Vetblusser

Een vette hap mag niet ontbreken in een kantine. Toch levert deze vette hap voor de BHV-er wel een uitdaging op. Wat gebeurt er als de frietpan vlam vat en wat doet de BHV-er om vervolgens de frituurbrand te blussen? 

Brandklasse F

Een frituurbrand is een brand uit brandklasse F. In brandklasse F zijn de branden van olie en vetten (bijvoorbeeld frietvet of bakolie) gecategoriseerd. Een Brand uit brandklasse F kan geblust worden met een vetblusser als blusmiddel.

Hoe moet je een frituurbrand niet blussen?

Een brand uit brandklasse F blus je enkel met een vetblusser. Je mag voor het blussen van een frituurbrand dus geen water, ABC-poeder, D-poeder of bijvoorbeeld sproeischuim gebruiken.

Een vetblusser bevat ‘wet chemical’.  Wet chemical realiseert een afsluitende laag op de brandende vloeistof. Het materiaal heeft een sterk koelende werking. Door de afsluitende laag en de koelende werking daalt de temperatuur van de brandbare stof weer tot onder de ontbrandingstemperatuur, wat de brand blust.

Koop een vetblusser

Komt er – of staat er al – een frituurpan in de kantine, schaf dan direct een vetblusser aan om het gevaar van een frituurbrand tot een acceptabel niveau te mitigeren en alle tools in huis te hebben om de frituurbrand zelf te blussen.

Tags: Bedrijfshulpverlening BHV Brand Brand blussen Brandklasse Brandklasse F Vetblusser

Over PulseBHV

Waar zijn we goed in?

PulseBHV geeft Bedrijfshulpverlening (BHV) en aanverwante cursussen in heel Nederland. Onze instructeurs trainen uw medewerkers in een dag op tot BHV'er, zodat uw onderneming aan BHV-regelgeving voldoet en uw BHV'ers in staat zijn om eerste hulp te verlenen, een beginnende brand te blussen en een ontruiming te begeleiden.

20+
Jaren ervaring
15
Docenten
30+
Locaties